blank
blank
blank

Mens Club GR - VIP Sex Forum στην Ελλάδα

Featured News / Featured Slider / Main Slider

Τα δημοφιλή χάπια που αναστατώνουν τις γυναικείες ορμόνες

200521192059 2 birthcontrol

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports βοηθά να κατανοήσουμε γιατί τα αντισυλληπτικά χάπια επηρεάζουν τη συναισθηματική ζωή των γυναικών. Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να επηρεάσουν την ορμόνη της αγάπης και μαζί τη διάθεσή τους

Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής μορφή ελέγχου των γεννήσεων. Ωστόσο, σχετίζονται με ορισμένες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στη διάθεση, αλλά ορισμένες φορές και στα ορμονικό προφίλ τους. Μια πρόσφατη ερευνητική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Άαρχους στη Δανία έδειξε ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια έχουν πολύ υψηλότερο επίπεδο ωκυτοκίνης στο αίμα τους, που ονομάζεται επίσης ορμόνη της αγάπης, σε σύγκριση με εκείνες που δεν παίρνουν.

Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που βρίσκεται φυσικά στο σώμα και εκκρίνεται κατά τη διάρκεια κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και δεσμών αυξάνοντας τα επίπεδα ευεξίας και ηρεμίας, αλλά καθότι επιδρά στον εγκέφαλο κάνει τη γυναίκα να προσκολλάται πιο εύκολα στο σύντροφό της και να νιώθει ολοκληρωμένη.

Οι ερευνητές συνέλεξαν και ανέλυσαν δείγματα αίματος από 185 νέες γυναίκες στις ΗΠΑ. Οι συμμετέχουσες απάντησαν επίσης σε διάφορες ερωτήσεις σχετικά με την ψυχική τους ευημερία, αν ένιωθαν χαρούμενες και ευτυχισμένες και αν έπαιρναν απόλαυση από τη ζωή. Οι χρήστες αντισυλληπτικών εμφάνισαν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους, 27% έναντι 25%, ενώ το 55,1% που λάμβαναν αντισυλληπτικά ήταν σε σχέση, σε αντίθεση με το 35,6% που δεν λάμβαναν. Επίσης έκαναν περισσότερο σεξ και χρησιμοποιούσαν λιγότερα ψυχοδραστικά φάρμακα και ουσίες τύπου κάνναβης, σε σχέση με εκείνες που δεν έπαιρναν αντισυλληπτικά.

Από την άλλη μεριά οι ερευνητές εξηγούν ότι η διαρκώς αυξημένη έκκριση ωκυτοκίνης σε γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά διαφέρει από τις «εκρήξεις» στην έκκριση της εν λόγω ορμόνης που συνήθως παρατηρείται υπό φυσιολογικές συνθήκες (μη φαρμακευτικές). Επομένως ενδέχεται το συνεχώς υψηλό επίπεδο αυτής της ορμόνη να σχετίζεται και με την αποστασιοποίηση και την μικρότερη τρυφερότητα που μπορεί να εκδηλώνουν κάποιες γυναίκες όταν λαμβάνουν αντισυλληπτικά. Δύσκολη σε κάθε περίπτωση η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Με δεδομένο άλλωστε ότι η έρευνα είναι μικρής κλίμακας, δεν πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι τα αντισυλληπτικά κάνουν πιο ευτυχισμένες τις γυναίκες ή το αντίθετο. Σίγουρα όμως αυτά επιδρούν στην ωκυτοκίνη, αλλά και στις άλλες ορμόνες, επηρεάζοντας το ορμονικό προφίλ όπως μπορείτε να δείτε και εδώ (αυτούσια η μελέτη) και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

www.ygeiamou.gr

Leave a Reply